Şubat 2018

Meyve Sinekleri Yönlerini Nasıl Bulur?

Yerkürenin içinde eriyik hâlde bulunan demir, Dünya’nın tıpkı bir mıknatıs gibi iki manyetik kutba sahip olmasını sağlar. Bu kutuplar arasında da manyetik bir alan oluşur. İşte göçmen kuşlar, ıstakozlar, meyve sinekleri, kelebekler ve daha birçok canlı Dünya’nın bu manyetik alanını algılayarak yönlerini bulabiliyor. Çin’de bulunan Pekin Üniversitesinden araştırmacılar, meyve sinekleri üzerinde yaptıkları bir çalışmada, bu hayvanlarda özel bir kimyasal yapı bulunduğunu keşfettiler.

Samanyolu Dışında Ötegezegenler Keşfedildi!

Yakın zamana kadar keşfedilen ötegezegenlerin tamamı Samanyolu Gökadası’nda yer alıyordu. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) yıldız fizikçileri, geçtiğimiz günlerde Samanyolu dışında da ötegezegenler keşfetti. Keşfedilen ötegezegenlerin Dünya’ya 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğu ve boyutlarının Ay ile Jüpiter’in boyutları arasında değiştiği belirtildi.

Ötegezegen: Güneş dışındaki yıldızların çevresinde dolanan gezegenlere ötegezegen denir.

Uzayda Bir Otomobil

Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketi, Falcon Heavy adlı roketi 6 Şubat’ta uzaya fırlattı. Bu fırlatmanın amacı ilk kez kullanılacak olan bu roketi denemekti. Fırlatma deneme amaçlı olduğundan rokete simgesel önemi olan bir yük yerleştirildi. Bu, şirketin kurucusu Elon Musk’ın elektrik enerjili spor otomobiliydi.

Bir ana roket ve onun iki yanında bulunan iki yardımcı roketten oluşan Falcon Heavy, şu anda dünyanın en güçlü roketi. Öyle ki yaklaşık on büyük filin kütlesi kadar yükü uzaya taşıyabiliyor.

Sayfalar