Migren Ağrısı

firstluck kullanıcısının resmi
7 Temmuz, 2015 - 11:01 -- firstluck

[url=http://www.agriyiyen.com/#!migren-agrisi-nedir]Migren Ağrısı[/url], baş ağrısı türleri içerisinde sıklıkla görülen bir türdür. Tekrar eden, başın tek tarafında meydana gelen, nabız gibi atan ve zonklayıcı baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Kronikleşmiş bir ağrı tipidir. Fiziksel aktiviteler migren ağrısını yükseltebilir. Migren ağrısına genelde ışık ve ses hassasiyeti de eşlik eder. Ağrının süresi 4 saaten başlayıp 3 güne kadar devam edebilir. Migren ağrısı kadınlarda daha çok görülmektedir. Erkeklerin %7'si, kadınların ise %18'i hayatlarının belli bir döneminde migren ağrısı yaşarlar. Migren ağrısının kadınlarda adet dönemlerinde arttığı görülmüştür. Migren en sık olarak 25-35 yaş aralığında görülür.

[url=http://www.agriyiyen.com/#!migren-agrisi-nedir]Migrenin Belirtileri[/url]; Yanma ve zonklama şeklinde hissedilir. Ağrının yanında sesten ve ışıktan rahatsız olma,halsizlik, kokulara duyarlılık, bulantı, burun tıkanıklığı, başta uyuşukluk ve kusma, migren ağrısı yaşanırken meydana gelme ihtimali olan diğer rahatsızlıklardır. Migren ağrısı sırasında ağrı artarak devam eder, bir müddet yüksek şiddette ağrı yaşanır ve sonra azalarak sonlanır.

Migreni Tetikleyen Faktörler; Duman, hava değişikliği, stres, açlık, düzensiz beslenme, hormonlar ve yorgunluk gibi etkenler migren ataklarını tetikler.
Migren Tetikleyen Yiyecekler; Alkol, çikolata, peynir, yoğurt, yapay tatlandırıcılar, turunçgiller ve fındık fıstık yağı gibi yiyeceklerin de migren ataklarını tetiklediği görülmüstür.
Migreni Tetikleyen Genetik Faktörler; Ailede görülen migren hikayesi varsa, gelecek nesillerde de görülme ihtimali çok yüksektir. %70-75 gibi bir oranla migren hastalarının birinci derece akrabalarında migren hikayesine rastlanmıştır.

Migren Ağrılarını Hafifletmenin Yolları; Migreninizi tetikleyen unsurları ve besinleri gözlemleyin ve onlardan uzak durmaya özen gösterin.
Düzenli uyumaya ve yorgun kalmamaya dikkat edin.Dengeli ve sağlıklı beslenin. Egzersizlerinize düzenli olarak zaman ayırın, günlük yürüyüşler yapın.
Yoga veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerine de başvurabilirsiniz. Uygulayacağınız bu teknikler stresinizi hafifletmenize de yardımcı olacaktır.

Migren'in Auralı Migren ve Aurasız Migren olmak üzere iki tipi vardır. Auralı Migren'de baş ağrınız başlamadan önce meydana gelen, hissettiğiniz çeşitli duyumlar ve semptomlardır.
Auralı migrenin belirtileri;düşük kan basıncı,esneme,göz altlarında koyu halkalar, mide bulanması, heyecanlanma,ses,ışık ve kokuya duyarlılık, huzursuzluk hissi olarak sayılabilir. Aura'nın devam etmesi 30 dakikaya kadar sürebilir.

Aura semptomları; çapraz şekiller görme, kör noktalar,halüsinasyon, kıvılcımlar görme,güçsüzlük ve ciltte karıncalanma hissedilmesidir.
Auralı migren tanısı koyulurken;kan testleri, fiziksel veya nörolojik testler, röntgen,MRI gibi yöntemlere başvurulabilir. Aynı zamanda tanı koyulma aşamasında; ailede migren olup olmadığı, ağrının fiziksel zorlamalar sonucu durumu, ruhsal durumunuz, alerjiniz olup olmadığı da önemlidir.

Auralı migren ataklarınızı hafifletmenize, sessiz ışık görmeyen bir odada uzanmak, ağrıyan yere soğuk kompres uygulamak yardımcı olabilir.

Migren ağrısı bulunan hastalar için yapılacak şeylerden bazıları;Mutlaka bir migren günlüğü tutulmalıdır.Ağrınız hangi sıklıkla başlıyor,ne kadar sürüyor,ne zamandır bu ağrıları yaşıyorsunuz ve ağrılarınızla beraber gelişen belirtilerin neler olduğu gibi migren tecrübenizi notlar halinde bir günlükte bulundurun. Doktorunuzla görüştüğünüzde doğru bilgi vermek adına bu yöntemi uygulamanız faydalı olacaktır. Migren ağrısı, [url=http://www.agriyiyen.com/#!migren-agrisi-tedavisi]tedavi[/url] ile kontrol altına alınabilir bir rahatsızlıktır. Bu nedenle migren belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir doktora müracaat etmelisiniz.