SIRT AĞRISI

firstluck kullanıcısının resmi
21 Temmuz, 2015 - 14:24 -- firstluck

Sırt ağrısı günümüzde sık sık görülen, yaşam kalitesini, günlük aktiviteleri ciddi şekilde negatif etkileyen bir ağrı çeşididir. Çoğunlukla basit ve tedavisi mümkün olan sebeplerden ötürü sırt ağrısı oluşur. Kadınlarda daha sık görülür. Kadınların yaptıkları ev işleri, hamilelik ve emzirme döneminin getirdiği fiziksel yük, sırt ağrısını harekete geçiren durumlardır. Sırt ağrısı basit bir hastalık gibi gözükse de bir doktora müracaat etmenizi ve ihmal etmemenizi gerektirmektedir. Çünkü ihmal durumunda hastalık kronikleşebilir veya ilerleyebilir. Bu sebepten sırt ağrınız varsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Sırt ağrısına sebep olan faktörleri sayacak olursak; Duruş bozuklukları; Eğri oturuş, uzun süre çarpık bir şekilde oturmak, uzun süreli ayakta durmak, uzun süre kollar yukarda iş yapmak, klima veya vantilatöre karşı durmak olarak örnek gösterilebilir. Duruş biçiminizi düzeltmek için doğru duruş şeklini öğrenmeli ve uygulamalısınız. Özellikle terliyseniz klima veya vantilatörlü ortamda bulunmamalısınız. Bilgisayar başında fazla vakit geçirmemelisiniz. Bunları uygulayarak oturuş kusurlarına bağlı sırt ağrınızı kontrol altına alabilirsiniz. Özellikle menepoz sonrası dönemde kadınlarda görülen Osteoporoz(kemik erimesi) sırt ağrısına sebep olabilmektedir. Belli oranda kemik kaybı yaşanmış ise Osteoporoz sırt ağrısına sebep olur. Osteopeni denilen kemik kitlesinde azalma olursa genellikle sırt ağrısı görülmez. Osteopeni durumunda sırt ağrısı yaşıyorsanız ağrının nedeni detayına inilerek araştırılmalıdır. Fiziksel rahatsızlıklar,Bel veya boyun bölgesinde görülen fıtık, incinme, kayma, kireçlenme gibi problemler sırt ağrısının mekanik sebepleri arasında sayılabilir. Bel veya boyuna ait fiziksel problemler dolaylı olarak sırt ağrısına yol açarlar. Direk bir neden oluşturmazlar. İnfeksiyöz Hastalıklar ve Omurga İltihabı, sırt bölgesinde görülme ihtimali düşük, ciddi tedavi süreci gerektiren bir etmendir. Brucelle ve tüberküloz buna örnektir. Vertebralar arası nadiren diskte iltihaplanma (diskitis) ve sırttaki disk hernisi (fıtık), sırt ağrısına yol açabilen durumlardandır. Omurga metaztazları ve kanser de sırt ağrısına sebep olabilir. Skolyoz yani Omurga eğriliğinde, omurga sağa veya sola doğru bir çarpıklık gösterir. Bu durum sırtta antisimetrik bir görünüme yani eğriliğe sebep olur. Hafif derecedeki durumlar dışardan görülebilir biçimde olmaz. Röntgen ile tespit edilir.

Sırt ağrısı önemsiz gibi görülse de bazen önemli hastalıklara işaret olabilmektedir. Skolyoz, boyun veya bel fıtığı, osteoporoz,fibromiyalji, myofasiyel ağrı sendromu gibi hastalıklara ve risklerine karşı sırt ağrınız varsa, mutlaka geciktirmeden bir doktora başvurmalısınız.

Sırt ağrısı nasıl geçer diye sorulacak olursa Düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek,esneme hareketleri,sigara ve alkolsüz bir yaşam, stresten uzaklaşmak,Fazla kilolardan kurtulmak,Oturuşunuzu ve duruşunuzu düzeltmeniz, Rahat ve ortopedik bir yatak, sırt ağrınızı hafifletmeniz için size faydalı olacak yardımcı uygulamalardır. Egzersizleriniz konusunda hangi hareketleri yapacağınızı, ne sıklıkla yapmanız gerektiğini ve diğer tüm sorunlarınızı bir hekime danışmalı, ve size en uygun tedavi yollarını öğrenmelisiniz.