Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

dersdoktoru kullanıcısının resmi
17 Eylül, 2014 - 19:07 -- dersdoktoru

Dijital Fotoğraf makinesi alacaksınız ama karar veremiyorsunuz. Hangi makine size daha uygun karar verememeniz gayet normal piyasada o kadar çok alternatif var ki hangisinin size uygun olduğunu belirlemek bir hayli zor.

Günümüzde fotoğrafçılık büyük bir hobi haline dönüştü bunda dijital fotoğraf makinelerinin rolü oldukça büyük. Peki, ama hangi fotoğraf makinesi bize uygun bunu nasıl belirleriz. Birçok cihazın ambalajı teknolojik terimlerle dolu bunlar gerçek mi ya da bizim bir işimize yarar mı bu yazımızda bunları beraber inceleyelim. Tabi öncelikli iş fiyat ve performansın önemli olduğunu unutmayın. Kullanım alanına göre uygun cihazı almak.

Bugün piyasada üç türden fotoğraf makinesi bulmak mümkün compact, superzoom, D-SLR bu üç türü gelin birlikte inceleyelim.

Hangi seçimi yaparsanız yapın cihazı inceleyin ve deneyin, eğer deneyemiyorsanız cihaz hakkındaki yorumları okumanız ne gibi eksikleri olduğunu öğrenmenizi tavsiye ederiz. Cihazın ebatları ve ağırlığını dikkate alın, özellikle D-SLR sınıfı cihazlarda ki ek özellikleri kurcalamayı unutmayın, özellikle vaat ettiği özellikleri deneyin. Yapacağınız ek masrafları da dikkate almayı unutmayın.

COMPACT
Compact diye tabir edilen küçük kullanımı pratik ve fiyatı genelde ucuz cihazlardır. Genellikle fotoğrafçılıkla yeni tanışan veya sürekli elinin altında bulunmasını isteyenler için uygun tercihtir. Bu cihazların 15Mp kadar olanları piyasada bulunmakta bizim size tavsiyemiz 8Mp daha düşük cihaz tercih etmemeniz.

Compact sınıfından bir cihaz alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan biride yakınlaştırma yani zoom tercihidir. optik zoom ve dijital zoom olmak üzere iki seçenek vardır makinenizin optik zoom’u yüksek olan bir cihaz seçmeniz çünkü dijital zoom makinenizin pixelini düşürüyor yani resim kalitesini düşürüyor. Bu cihazlarda dikkat etmeniz hususlardan biride yüz tanıma özelliğinin bulunup bulunmaması yine kullanım alanına göre tercih size ait manzara resimlerinden ziyade insan resimleri çekecekseniz bu özelliğin bulunmasına dikkat edin.

Cihazınızın görüntü sabitleyicisi olup olmadığına dikkat edin cihaz kodundaki IS ekinden anlayabilirsiniz. Bu sayede fotoğraflarınızın bulanık çıkmasını önlemiş olursunuz. Cihazınızın otomatik ve manüel ayarlar seçeneklerine sahip olup olmadığına dikkat etmeniz bunlar size kolaylık sağlayacak. Gelişmiş otomatik ayarlara sahip cihazlar size sorunsuz bir şekilde fotoğraf çekmenize yardımcı olacaktır.

Compact sınıfı fotoğraf makinelerinde video özelliği son derece kısıtlıdır. Ya çok kısa süreli çekim yapar yâda kalitesi oldukça düşük ayarda çekim yapar. İçlerinde çok kaliteli video kaydı yapanlarda bulunmakta.

Bir diğer önemli husus ise cihazınızın hafızası bazı cihazların hafıza kapasitesi oldukça yüksek şekilde kullanıcıya sunulur buda size daha çok resim çekme imkânı sunmakta cihazınızın hafıza kartlarını destekleyen modellerini tercih etmeniz size uzun süreli resim çekme imkânı sunar.

SUPERZOOM
Compact ve D-SLR arası modellerdir. Fiyatlarına göre çok iyi performans gösterebilmekteler. Bu tür cihazlar birçok lensi içersinde bulundurmaktadırlar. 20x zoom’a kadar yakınlaştırma özelliklerine sahiptirler. Bu özellikleriyle çok uzak mesafelerden çok iyi çekimler yapabilmekteler. Çok iyi flaşlara sahiptirler karanlık ortamlarda iyi çekimler yapabilirsiniz. Birçoğu yüz tanıma ve otomatik ISO ayarı gibi özellikleri bulundurur.

D-SLR
Hızlı ve net resimler çekmek, çektiğiniz resimler üzerinde istediğiniz gibi oynamak istiyorsanız mutlaka D-SLR cihaz edinmeniz gerekir. Bu türden cihazları kullanabilmek için bilgi birikimi ve tecrübeye ihtiyacımız olacaktır. Bu tür cihazların fotoğraf çektiğimiz ortama göre bize ne türden ayarlar yapmamız gerektiğini söyleyecek kadar iyidirler birçok modelde ayarları kendimiz yapmamızın gerektiğini unutmayın.

Bu türden cihazların ek olarak flaş, tripod, lens, hafıza ve daha birçok aksesuara ihtiyaçları vardır. Buda size ek masraftır zaten yüksek fiyatlara sahip bu modellerin ayrıca bazı masraflarda da bulunmamız gerektiğini unutmayın ihtiyacınız doğrultusunda cihaz seçimi yapın ve hangi ek aksesuarlara ihtiyacınız olduğunu kullanım alanına göre önceden belirleyin.